Zwarte zaad algemeen

Nigella Sativa (latijnse naam), o.a. bekend als zwarte zaad, habba sawda, kalonji is een eenjarige kruidachtige plant en stamt af van de Ranunculacea familie. Nigella Sativa vermenigvuldigt zichzelf, heeft witte tot lichtpaarse en blauwe bloemen en vederachtige bladeren. De plant heeft een vrucht in de vorm van een opgeblazen capsule welke talrijke geneeskrachtige witte zaden bevat. Wanneer de vruchtcapsule rijp is, opent deze zich en worden de zaden aan het zonlicht blootgesteld. Hierdoor worden de zaden zwart, vandaar de naam zwarte zaad. Oorspronkelijk komt de plant uit zuid en zuid-west Azië, maar door het geschikte klimaat wordt het grootschalig verbouwd in o.a. Egypte, Syrië en Turkije.

Zwarte zaad wordt dankzij zijn medicinale kracht al sinds de oudheid gebruikt. Van het oude Egypte naar de geneeskunde uit de Griekse oudheid tot aan de profeet Mohammed v.z.m.h. en de moderne wetenschap: de rijke geschiedenis van zwarte zaad brengt ons duizenden jaren terug in de tijd:

– In 1922 werd door de Britse archeoloog Howard Carter het graf van de egyptische farao Toetanchamon ontdekt. Het graf was tot ieders verbazing geheel ongeschonden en er lagen allerlei bezittingen en schatten van de farao in, zo ook een flesje zwarte zaad olie!  De Egyptenaren toendertijd geloofden dat de spullen die mee werden gegeven in de graven, gebruikt konden worden voor het leven in het hiernamaals. Het feit dat de olie in de tombe aanwezig was, betekent dat het een waardevol iets was en dat de werking van zwarte zaad al bekend moest zijn ten tijde van de farao’s en de piramiden ruim 3000 jaar geleden. Cleopatra en Koningin Nefertiti gebruikten zwarte zaad olie als schoonheidsproduct voor huid, haren en nagels.

– De griekse arts Hippocrates (470-360 voor Chr.) noemde het kruid Melanthion en gebruikte het voor huiduitslag, wondjes/ abcessen en slangen- en schorpioenenbeten;

– De Griekse arts Dioscorides (40-90 na Chr.)  gebruikte zwarte zaad om hoofdpijn en tandpijn te behandelen;

– Ibn Sina, Avicenna, (980 -1037) beschrijft zwarte zaad als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit. De toepassingen die hij voorschreef waren zowel uitwendig (eczeem, haaruitval) als ook inwendig (zoals incontinentie, galstenen, verstopping);

– In het Oude Testament wordt zwarte zaad (hebreeuws: ketzah) genoemd in het boek van Jesaja. In hoofdstuk 28 vers 25-27 wordt het proces van het oogsten van zwarte zaad ten opzichte van traditionele tarwe uitgelegd. Ook wordt beschreven dat de zaden in plaats van te worden gedorst zoals normale granen, met een stok uit de plant moeten worden geslagen;

– De profeet Mohammed, vrede zij met hem, zei: “Gebruik zwarte zaad, want er zit een genezing in voor elke ziekte, behalve de dood.” (Sahih Bukhari).

– In de Ayurveda en Chinese kruidengeneeskunde wordt zwarte zaad ook al duizenden jaren toegepast voor milde tot ernstige gezondheidsproblemen.

Er zijn veel geneeskundige werkingen aan Nigella Sativa toegekend. Sinds 1964 en tot op de dag van vandaag zijn er honderden studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=nigella%20sativa, naar gedaan. De focus ligt op dit moment met name op het onderzoek naar de invloed van Nigella Sativa op kankercellen. Bovendien zijn nog niet alle componenten van Nigella Sativa ontdekt. De verwachting is dan ook dat deze bijzondere plant nog meer geschiedenis gaat schrijven.

Zwarte zaad bestaat uit meer dan 100 belangrijke voedingsstoffen, waarvan sommige zelfs nog niet zijn geïdentificeerd. De zaadjes geven voor ongeveer 35% olie en vormen een schat aan essentiële voedingsstoffen voor de algehele gezondheid:

Crystaline nigellone, thymoquinone, beta sitosterol, myristinezuur (0,5%), palmitinezuur (13,7%), palmitolinezuur (0,1%), stearinezuur (2,6%), oliezuur [Omega-9] (23,7%), linolzuur [Omega-6] (57,9%), arachidezuur [Omega-6] (1,3%) , linoleenzuur [Omega-3] (0,2%) – en de volgende voedingsstoffen componenten, eiwit, vitamine A (caroteen), vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B 11 (folaat), calcium, ijzer, koper, selenium, zink en fosfor.

Wat betekenen deze voedingsstoffen voor onze gezondheid?

Crystaline Nigelonne:

Crystaline nigellone heeft een anti-krampachtig, bronchus verwijdend en opwarmend effect en remt de aanmaak van histamine. Het is effectief in het behandelen van astma, kinkhoest en allergieën.

Thymoquinone:

Thymoquinone is een krachtige anti-oxidant, die ontstekingsremmende en  leverbeschermende eigenschappen bezit. Het stimuleert de productie van gal en is hierdoor gunstig voor het ontgiften van het lichaam en vetafbraak. Het kan de negatieve effecten, waaronder de productie van vrije radicalen, van ongezond voedsel, alcohol, drugs en milieuvervuiling tenietdoen. De unieke combinatie van thymoquinone en de meervoudige onverzadigde vetzuren maken zwarte zaad olie een krachtig middel tegen een groot aantal ziekten.

Beta sitosterol:

Beta sitosterol werkt cholesterol verlagend, is goed voor de prostaat en bevordert haargroei. Bovendien heeft het antikanker en antitumorale eigenschappen.

Saponine melanthin:

Saponine melanthin bevordert de opname van voedingsstoffen door het stimuleren van maagsappen met als gevolg een verterend en urinebevorderend effect heeft. Ze stimuleren en verhogen de hoeveelheid secretie (afscheiding van lichaamsvocht). Denk hierbij aan het stimulerend effect voor borstvoeding (melk uit de melkklieren) en het vloeibaar worden van bronchiale afscheiding, waardoor slijm sneller verwijderd wordt.

Omega 3, 6 en 9:

Zwarte zaad olie is rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren (80%) en verzadigde vetzuren (15%) [Omega 3, 6 en 9]. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in de bescherming van hart- en bloedvaten, een gezond immuunsysteem en zenuwstelsel. Zo werken ze ontstekingsremmend en anti-allergeen, versterken het immuunsysteem, reguleren de stofwisseling, verbeteren de bloedsomloop, zorgen voor een gezond cholesterol en balans in de insulinespiegels, bevorderen een gezonde werking van de lever en spelen een cruciale rol in de vorming van gezonde hersencellen, oogcellen en zaadcellen.

Aminozuren:

Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Vijftien aminozuren vormen het eiwitgehalte van zwarte zaad olie, waaronder acht van de negen essentiële aminozuren: histidine, isoleucine, leuningen, lysine, methionine, fenylanine, treonine en tryptofaan. Valine is het ontbrekende essentiële aminozuur. Essentiële aminozuren kunnen niet worden gesynthetiseerd in ons lichaam in voldoende hoeveelheden en zijn dus nodig uit onze voeding.

Zwarte zaad olie bevat ook arganine, een semi essentieel aminozuur, welke nodig is voor verscheidene metabolische processen. Het kan het immuunsysteem versterken, de afgifte van insuline en groei stimuleren, de doorbloeding verbeteren en erectiestoornissen verlichten.

Vitaminen en mineralen

Zwarte zaad olie is tevens een rijke bron aan vitaminen en mineralen. Het bevat vitamine A (caroteen), vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B 11 (folaat), calcium, ijzer, koper, selenium, zink en fosfor.

Caroteen wordt in de lever omgezet naar vitamine A en staat bekend om zijn werking tegen kanker.

Vitamine B1 (thiamine) speelt een belangrijke rol bij de omzetting van koolhydraten (suiker, zetmeel) in het lichaam. Thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.  Bij een tekort ontstaan versnelde hartwerking in rust, spierzwakte, slapte, vochtophoping, hoofdpijn, misselijkheid, gebrek aan eetlust en tintelingen in armen en benen.

Vitamine B3 (niacine) is belangrijk voor de energievoorziening. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam.

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B11 (folaat) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte- en rode bloedcellen. Folaat (natuurlijke foliumzuur) is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarentegen mag zwarte zaad olie niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Selenium is een mineraal welke fungeert als een krachtige antioxidant en kan het risico op bepaalde soorten kanker verlagen. Het werkt tegen dementie, beschermt tegen hart- en vaatziektes, verhoogt de immuniteit en vermindert astmasymptomen.

Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam.

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/ immuunsysteem.

Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem.

De talrijke voedingsstoffen in zwarte zaad olie werken zowel individueel als synergetisch en vormen een krachtig voedingssupplement voor de algehele gezondheid.

Een goede kwalitatieve koudgeperste zwarte zaad olie herken je aan de goudgele kleur wanneer deze niet geschud is. Wanneer de olie geschud wordt, vermengt de goudgele olie zich met het zwarte bezinksel en heeft de olie een hele donkere kleur gekregen.

PuurZO beschikt over een eigen oliepers, welke alleen voor zwarte zaad wordt gebruikt. De zaden worden uiterst zorgvuldig door ons geselecteerd en wij persen de zaden op zo een wijze dat de voedingsstoffen optimaal behouden blijven. Vervolgens  bottelen wij onze ongefilterde en pure olie in violet glas, zodat deze bovendien de beste bescherming krijgt tegen schadelijk zonlicht.

Gebruik zwarte zaad olie

Neem dagelijks 1 theelepel zwarte zaad olie een half uur voor het ontbijt, bij voorkeur gemixt met een theelepel rauwe honing of pure vruchtensap. Eén theelepel = 2ml = 2 pipetjes. Maximaal 2 theelepels ( = maximaal 4 ml) per dag. Voor de zaden geldt een maximum dosering van 3 -5 gram per dag.

Zwarte zaad olie is ook geschikt voor kinderen, echter moet de dosering gehalveerd worden.
Niet gebruiken bij zwangerschap.

Voor cosmetisch gebruik (huid, haar en nagels) geldt geen maximale dosering. De olie is zuinig in gebruik en wordt direct door de huid opgenomen.

Energieboost nodig? Meng een theelepel zwarte zaad olie met een glas jus d’orange en drink in de ochtend.

Toe aan een goede nachtrust? Meng een theelepel zwarte zaad olie met een theelepel rauwe honing in een glas warme melk en drink voor het slapengaan.

Het beste is om zwarte zaad olie in te nemen op een lege maag, ongeveer een half uur voor het ontbijt en bij voorkeur gemixt met rauwe honing of vruchtensap. Zwarte zaad olie kan ook door een warme drank, yoghurt, shake of smoothie gemixt worden.

Vergeet niet: gemixt met verse jus d’orange in de ochtend geeft zwarte zaad olie een energieboost voor de dag en gemixt in een warme drank, een uur voor het slapen, zorgt voor een goede nachtrust.

Zwarte zaad olie bevat zwarte bezinksel welke na het bottelen naar de bodem zakt. Door te schudden vermengt het bezinksel zich opnieuw met de goudkleurige olie en is de olie klaar voor gebruik. Op de foto kunt u dit bijzondere fenomeen zien: links ziet u de goudgele olie met het zwarte bezinksel onderin de fles. Rechts is de olie geschud en heeft het een donkere kleur gekregen.

Zwarte zaad olie is een heerlijke huidolie voor zowel de gezonde als gevoelige huid en een goede vervanging van dag- en nachtcreme.

Het is uitermate geschikt voor het behandelen van huidproblemen als acne, een droge huid, eczeem en psoriasis en kan ook als aftersun gebruikt worden.

Zwarte zaad olie versterkt het haar en kan helpen als remedie bij vroegtijdig kaal en grijs worden.

De mond spoelen met een paar druppels zwarte zaad olie reinigt de mond en is goed voor het tandvlees.

Zwarte zaad olie is ook heerlijk om in een warme bad te gebruiken. Door slechts 5 – 8 druppels olie in bad te doen, verkrijg je een weldadig resultaat voor lichaam en geest.

Let op: bij gebruik op de huid kan in zeer zeldzame gevallen een reactie optreden, het is daarom raadzaam het product eerst uit te testen op de binnenzijde van de arm.

Zwarte zaad olie is zeer geschikt als massageolie, vanwege zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Daarnaast voorkomt het uitdroging van de huid en maakt het de huid glad en soepel. Bovendien laat het zich goed mengen met een etherische olie naar keuze.

Als specerij in de keuken is zwarte zaad (olie) een heerlijke smaakmaker door koude- en warme gerechten, salades en brood. Het heeft een pittige oregano smaak en een paar druppels volstaat.

Bij een warme drank en of gerecht is het beter om de olie en of zaadjes pas toe te voegen als deze van het vuur is. Het is namelijk zo dat wanneer de olie en of zaadjes aan de kook worden gebracht belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Voor optimaal behoud van de voedingsstoffen dient een richtlijn van ongeveer 40 graden aangehouden te worden.

Zwarte zaad olie is een veilig en effectief middel, dat door iedereen gebruikt kan worden (m.u.v. zwangere vrouwen). Er worden geen klachten of bijwerkingen veroorzaakt mits gehouden wordt aan de maximale dosering per dag: 1 eetlepel of 2 theelepels of 3 kleine theelepeltjes per dag (totaal maximaal 4ml per dag). De reden voor het gebruik bepaalt de hoeveelheid zwarte zaad olie welke per dag ingenomen kan worden. Kijk hiervoor eens bij het kopje: Hoe wordt zwarte zaad olie traditioneel gebruikt?

Belangrijk voor diabetespatienten: Zwarte zaad olie is erg nuttig in het behandelen van diabetes mellitus of diabetes veroorzaakt door een allergie. Desondanks is het aangeraden voor diabetespatienten om bij gebruik van zwarte zaad olie onder controle te blijven van de behandelend arts, aangezien de olie de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Opmerking: Wat wel kan voorkomen is dat de olie brand/tintelt in de keel. Dit is echter een teken dat de olie zijn werk doet en dat de olie vers en puur is. Het is dus iets normaals wat keer op keer kan variëren en met de tijd zal afnemen.

Cosmetisch gebruik:

In zeer zeldzame gevallen kan er uitslag voorkomen bij het gebruik van zwarte zaad olie op de huid. Ondanks dat dit een zeer zeldzaam verschijnsel is, adviseert PuurZO de olie te testen op een klein stukje huid op een onopvallende plek, wanneer u deze voor het eerst op de huid smeert.

Het gebruik van zwarte zaad olie wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, aangezien het samentrekkingen van de baarmoeder kan bevorderen en kan leiden tot een miskraam.

Mocht u zwarte zaad olie vanwege gezondheidsredenen toch willen gebruiken tijdens de zwangerschap, consulteer dan altijd een arts, gynaecoloog en/ of verloskundige.

Na de zwangerschap mag zwarte zaad olie weer ingenomen worden. Het bevordert het samentrekken van de baarmoeder en bevordert bovendien de productie van moedermelk.

Zwarte zaad olie mag gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding. Het heeft bovendien een lactatie bevorderende werking (het bevordert de stroom van moedermelk) en helpt de baarmoeder samen te trekken na de zwangerschap.

Wanneer u een geplande operatie heeft, dient u twee weken voor de operatie te stoppen met het gebruik van zwarte zaad olie. Zwarte zaad olie werkt tegen bloedstolsels en verlaagt de bloedsuikerspiegel. In theorie zou het gebruik van zwarte zaad olie het risico op bloedingen kunnen verhogen en zou het kunnen interfereren met de anesthesie en bloedsuikercontrole tijdens een operatie.

Zwarte zaad olie wordt ook gebruikt voor dieren en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden. Vanwege zijn heilzame werking kan het ondersteuning bieden bij verschillende kwalen en aandoeningen. Zo kan het o.a. ingezet worden tegen parasieten, huidontstekingen, kalmeren van insectenbeten, allergische aandoeningen en ademhalingsstoornissen. Het kan ondersteuning bieden bij het versterken en het stabiliseren van het immuunsysteem.

Voor paarden geldt een maximale dosering van 20 ml per dag, toegediend onder de tong, zodat de slijmvliezen het kunnen opnemen. Voor honden 4 ml door de voeding per dag en voor katten en kleine hondjes 1-2 ml door de voeding per dag. Door zwarte zaad te mengen door het voer heeft het een remmende werking op de groei van bacteriën en schimmel in het voer.

Uiteraard is het zo dat wanneer een dier klachten heeft, ziek is en/ of medicatie gebruikt een dierenarts geconsulteerd dient te worden.

Verzending

PuurZO streeft er naar om uw bestelling binnen 1 a 2 werkdagen te verzenden. Wanneer de bestelling is verzonden krijgt u altijd een mail met een track and trace code, zodat u weet wanneer u uw bestelling kunt verwachten.

PuurZO verzendt uw bestelling voor slechts €4,95 binnen Nederland.
Voor bestellingen naar het buitenland hanteren wij een extra toeslag naast de standaard verzendkosten:

België, Duitsland: €2,95
Luxemburg, Groot-Brittanie: €5,95
Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk €7,95.

Staat uw land er niet bij? Neem gerust contact met ons op voor het juiste tarief van verzending.

PuurZO verstuurt bestellingen ook naar het buitenland.

Voor bestellingen naar het buitenland hanteren wij een extra toeslag naast de standaard verzendkosten:

België, Duitsland: €2,95
Luxemburg, Groot-Brittanie: €5,95
Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk €7,95.

Staat uw land er niet bij? Neem contact met ons op voor het juiste tarief van verzending.

Miron violet glas

Miron violet glas lijkt zo op het oog zwart, maar als je erin kijkt en tegen het licht houdt, zie je dat het een diepe paarse kleur heeft. Miron violet glas is een speciale glassoort die geen zichtbaar licht doorlaat, maar wel gunstige UV-A en infraroodstralen. Hierdoor is de inhoud optimaal beschermd.

De zon straalt zichtbare en onzichtbare lichtdeeltjes uit. Het zichtbare spectrum is voor onze ogen te onderscheiden wanneer wit licht door een glazen prisma geleid wordt. Tegelijkertijd bevat licht echter ook een deel dat in het bereik van elektromagnetische golflengten van infrarood en UV-A ligt en dat onzichtbaar is voor onze ogen.

Zonlicht stelt alle planten in staat om te groeien. Als ze aan de zon blootgesteld blijven nadat ze volgroeid zijn verandert het effect van het licht en versnelt het licht het moleculaire afbraakproces. Violet glas werkt als een natuurlijk filter dat alleen het zonlicht doorlaat dat de kwaliteit van kostbare en gevoelige stoffen beschermt en verbetert.

Er is tegenwoordig een groot spectrum van verpakkingsmaterialen beschikbaar waarvan er veel lichtdoorlatend zijn. De volgende grafiek laat zien in hoeverre licht verschillende materialen kan binnendringen:

Violet glas blokkeert het volledige spectrum van zichtbaar licht met uitzondering van het violette gedeelte. Tegelijkertijd is het wel doordringbaar voor straling in het spectrale bereik van UV-A en infrarood licht.

Deze unieke combinatie biedt optimale bescherming tegen de verouderingsprocessen die in gang gezet worden door zichtbaar licht, waardoor de houdbaarheid en kracht van producten verbeterd worden.

Bron: website Miron violet glas.